Uxmal. Ur dagboksanteckningar från april 1979
Teckningar i blyers och krita, 8x10 cm


Vi är på väg till resterna av en av jordens märkligaste kulturer. Vid niotiden i morse lämnade vi Merida och nu efter 10 mils enformig landsvägskörning i 40° solgass genom den grågröna låga Yucatandjungeln, dyker helt plötsligt övre delen av Trollkarlens tempel upp. Templet består av flera byggnader belägna på toppen av en 60 meter hög pyramid.

Vi är alltså framme i Uxmal, ungefär mitt på Yucatanhalvön - Mexicos östligaste del. Landskapet är här, i motsats till vad vi tidigare sett, helt platt och det enda som oroar horisontlinjens monotoni är just tempelpyramiden. Inte ännu helt befriad från djunglens gröna grepp, som förresten hållit den dold och bortglömd i kanske århundraden, tycker jag att pyramiden fortfarande är i besittning av den mystik och gåtfullhet som vi sätter samman med Mayafolkets kultur.Från Sköldpaddstemplet, beläget på en kulle några hundra meter från pyramiden, är det fin utstikt runt hela horisonten. Minst tre djungelbränder kan jag se, troligen kontrollerade. Man lär bränna och röja för nya sisalodlingar. Med röken känns ändå oroande när den svart stiger mot den klarblå skyn.


Från min Mexicoresa våren 1979 kom Uxmal att betyda mest. Uxmal blev ett långvarigt bildäventyr. Hemkommen blev skisserna från platsen avstamp för omfattande både målade och blyertstecknade sviter.

*venedig * öland* egypten * hav * bjursås * lofoten * grekland * falun

E-post till Gösta Backlund: epost@gostabacklund.se