Ur dagboksanteckningar från juni 1967.
Bilderna: akvarell/krita, 30x48, 24x30, 24x30


Resan ut till Svolvaer från fastlandet skedde med flyg från Narvik. Kanske skulle vi tagit båt i stället men det visade sig mycket spännande att färdas en bit nedanför topparna och följa dalsänkor och fjordar, ibland helt inhöljda i molnslöjor.

Det tar ett tag innan man blir klar över avstånd och mått här i Svolvaer. Från Konstnärshuset på Svinöja är det utsikt åt alla håll. Ser man ner över staden så ligger den och trycker under enorma bergformationer, som här och var stupar lodrätt ner i fjorden. På ena bergssluttningen ligger en liten snöfläck inte särskilt långt upp. Jag försökte nå den en dag men misstog mig fullständigt på avstånd och höjd.

Vi vaknade i natt min kollega och jag av att en odör av guds nåde trängde in i rummet. Förklaringen fick vi på morgonen: det var guanofabriken, belägen en kilometer ifrån, som satt igång sin verksamhet efter ett uppehåll och nu ligger vinden på . . .


Jag som är van vid ett någorlunda utjämnat landskap, finner det svårt att måla dessa dramatiska former och volymer. Det blir gärna något överdrivet i tolkningen som jag inte gillar men jag intresserar mig för molnformationerna, som slingrar sig som stora korvar kring topparna, ett möte som är bildmässigt mycket spännande och som passar mig bra.

* venedig * mexico * egypten * hav * bjursås * öland * grekland * falun

E-post till Gösta Backlund: epost@gostabacklund.se