För en landskapsmålare av den stillsamma typen var Grekland ett måste på 50 och 60-talet. Grönt, blått och vitt var färgerna. Naturen vänlig och människorna likaså, ärliga och gästfria. En fattig målare klarade sig på några drachmer om dagen. "Får man bara en bit bröd, en tallrik soppa och några glas vatten klarar man sig alltid", som min resekollega hävdade.
Mykonos har kallats den vita staden och det stämmer väl. Konstnärshuset, som konstakademien i Aten är huvudman för, ligger på höjden, var skulle ett konstnärshus annars ligga. En lägenhet om ett rum och ateljé var vår bostad där. Maten intogs på restaurangerna vid hamnen.


Jag målade utsikten, jag målade bergen, den vita bebyggelsen, det fjärran blånande Delos, jag skrev för pressen och planerade att ge ut en grafisk (träsnitt) portfölj kallad Mykonos när jag kom hem.
Av allt det jag gjorde under den här första grekiska resan, blev just inget utställt. Den tumlade dock om det inre men gav också signaler och motivation för en framtid.En senare resa till Grekland kom också att få betydelse. Vi kom att vistas några dagar i Delfi. Vi trivdes storartat och jag tecknade utsikten från det lilla hotellet på höjden där vi tagit in. Utsikten vette mot Korintiska viken, som man med litet god vilja kunde skymta någon eller några mil bort. En milsvidd olivskog dominerade utsikten bakom de nära hustaken. Något mer åt vänster fanns höga berg med klart lysande åsnestigar som i sicksack vinglade sig mot toppen där några klosterbyggnader kunde anas.

Hemkommen tog jag mig an utsikterna med dom höga bergen och gjorde fram en serie blyertsteckningar i 50 x 60 format. Jag tecknade på ett för mig nytt sätt, linje lades till linje i all oändlighet tycktes det. Till slut bildades mörka och ljusa former som hade förankring i synminnet av Delfiutsikterna. Teckningarna visades på Liljevachs vårsalong en gång och på en höstsalong i Falun. Någon eller ett par-tre fann också köpare.* venedig * mexico * egypten * lofoten * bjursås * öland * hav * falun

E-post till Gösta Backlund: epost@gostabacklund.se